SSL, internet ortamında en çok karşılaşılan tanımlardan biridir. Çoğunlukla alışveriş sitelerinde oldukça sık rastlanmaktadır.
SSL, Secure Sockets Layer (Güvenli Yuva Katmanı)’ın kısaltmasıdır. Türkçe anlamı ise Güvenli Giriş Katmanı’dır.
SSL sertifikaları, ziyaretçilerin web sitenize girdikleri bilgilerin korunmasını sağlar. Örneğin, ziyaretçilerinizin kişisel verilerinin veya sitenizden alışveriş yapan ziyaretçilerin kredi kartı bilgilerini korunması gibi.
SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları, site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür. SSL sertifikaları, hiç bir zaman web sitesi altyapısını içeren yazılımın veya web sitesinin güvenliğini sağlamaz. SSL sertifikaları, sundukları garanti, destek hizmeti ve bazı ek özelliklere göre farklılık arz etmektedir. Ancak, genel olarak tüm SSL sertifikaların sağladığı teknik faydalar aynıdır.
SSL Nasıl Çalışır?
SSL, gönderilen bilginin kesinlikle ve sadece doğru adreste deşifre edilebilmesine imkan verir. Bilgi, gönderilmeden önce otomatik olarak şifrelenir ve sadece doğru alıcı tarafından deşifre edilebilir. Her iki tarafta da doğrulama yapılarak işlemin ve bilginin gizliliği ve bütünlüğü korunmuş olur.
SSL fonksiyonun çalışabilmesi için iki anahtar gereklidir (bu anahtarlar kodlardan oluşur). Sunucu tarafında bir anahtar (private key) ve istemci tarafında diğer bir anahtara (sertifika) (Public Key) ihtiyaç vardır.
Anahtar ve sertifika, dijital ortamda kodlanmış kodlardır. Bir anahtarın kilitlemiş olduğu veriyi, sadece diğer anahtar açabilir. Anahtarlar SSL hizmetini satın aldığınız yer tarafından yaratılır. Bu anahtarlardan bir tanesi (private key) sunucuda kalır. Diğer anahtar (sertifika)(public key) ise, bağlantı kurulmak istenilen tarafa gönderilir.
SSL-Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) İlişkisi
SSL sertifikası, Google’ın belirlediği Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) kriterlerinden bir taneisidir. Google, SSL kullanan web sitelerine sıralamalarda yükselmeleri için avantaj sağlayacağını daha önce açıklamıştır. Ancak tek başına SSL sertifikası sitenizin sıralamasını yükseltmeye yetmeyecektir. Google, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) konusunda önerilerini sunduğu dökümanlar yayınlamıştır.
SSL kullanmazsam ne olur?
Normalde bir web sitesinin yayın yapabilmesi için SSL Sertifikası ihtiyacı yoktur. Ancak, örn; bir alışveriş sitesi kuracaksanız, kanunen SSL Sertifikası kullanmak zorundasınız. Bu nedenle web sitenizin yayın yapacağı alana göre SSL zorunluluğu olup olmadığını öğrenmenizde fayda var.
Ayrıca, günümüzde bir çok web tarayıcısı (google chrome, microsoft edge, firefox vb.) SSL sertifikasıyla korunmayan bütün web sitelerini “Güvenli Değil” olarak işaretlemektedir. Bu da ziyaretçilerin web sitenize şüphe ile bakmasına ve bir daha ziyaret etmemesine sebep olabilir.
SSL Sertifikasını istediğim yerden alabilir miyim?
Evet, alabilirsiniz. SSL sertifikaları hosting hizmetinden bağımsızdır. Hosting hizmetini A firmasından, SSL Sertifikasını ise B firmasından alabilirsiniz.
SSL Sertifikası için neye ihtiyacınız var?
– Bir web siteniz yoksa, öncelikle alan adı ve hosting hizmeti almanız gerekiyor. Alan Adı ve Hosting almak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
– Hosting Hizmetini Labina’dan alıyorsanız; zaten bir web siteniz var ve yalnızca SSL Sertifikası almak istiyorsanız SSL Sertifikalarımızdan satın almak için bize ulaşabilirsiniz.
– Hosting Hizmetini Labina’dan almıyorsanız; SSL Sertifikalarımızdan satın almak için bize ulaşabilirsiniz.